EFOP-1.5.3-16-2017-00079

Projekt címe: Nyugat-Nógrádi térségi összefogás

Projektazonosító: EFOP-1.5.3-16-2017-00079

Támogatás összege: 15 443 128 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt várható befejezési dátuma: 2020.01.31.

A projektről bővebben: http://tersegiosszefogas.nagyoroszi.hu/

Helyi esélyegyenlőségi program

Megvalósult programok

 

Szüreti felvonulás és bál – 2018.09.15.

Évek óta minden ősszel megrendezésre kerül Patakon a „Szüreti felvonulás és bál” nevű rendezvény. A program nagy népszerűségnek örvend, minden évben egyre többen látogatnak el megnézni a népviseletbe öltözött fiatalokat.
A rendezvény egy jó hangulatú felvonulással kezdődött, amihez egyre többen csatlakoztak. A menet során összekovácsolódott csapat ez esti bálon folytatta a mulatozást a község művelődési házában.

Idősek napja Patakon – 2018.11.23.

Az idei évben is megrendezésre került az „Idősek napja” elnevezésű rendezvény Patakon.
Az esemény nagy népszerűségnek örvend, az idősebb korosztály szívesen veszt részt közösségi programokon.

Az idei esemény is jó hangulatban telt. Először a polgármester köszöntötte kedves és meleg szavakkal a résztvevőket, majd az iskolás gyerekek műsora következett, végül a meghívott vendégek léptek fel. Az este közös vacsorával zárult.

Farsangi bál Patakon – 2019.02.23.

A téli hónapokban különösen nagy szerepe van a közösségi programoknak, hiszen ilyenkor kevesebb kikapcsolódási lehetőség áll rendelkezésre. Az idei farsangi bál nagyon jó hangulatban telt, melyre szeretettel vártuk a településen és környékén élőket egytéli mulatságra. Az eseményen mindenki jól érezte magát, az emberek közösen táncoltak, szórakoztak. A zenét Bodo biztosította, aki egy helyi tehetséges Dj, számára, mint más helyi tehetségnek, remek alkalmak a lokális rendezvények.
A bálon részt vettek a fiatalabb és az idősebb korosztály tagjai is, remek alkalom volt a generációk összekapcsolására.

Pataki locsoló bál – 2019.04.21.

A húsvéti időszak egyik legismertebb és legközkedveltebb hagyománya a húsvét hétfői locsolkodás. A helyi közösség életében fontos szerepet játszanak a tradíciók, ezért locsoló bált szerveztünk a közösség összekovácsolása és a hagyományőrzés céljából. A bálra sokan hoztak kölnit vagy vizet, meglocsolták a helyi lányokat, asszonyokat. A bál remek hangulatban telt, mindenki nagyon jól érezte magát. Az élő zenekar gondoskodott a zenéről, a helyszínen büfé is üzemelt.

Falunapi pampuska fesztivál Patakon- 2019.06.09.

2019 június 09-én került megrendezésre Patakon a Falunapi pampuska fesztivál, amire minden környékbeli érdeklődőt szeretettel vártunk.
A színes programsorozatnak köszönhetően mindenki talált olyan programot, amin szívesen vett részt.

Az iskolás gyerekeknek lehetőségük volt saját műsorral fellépni, meghallgathattuk a helyi kórus is előadását, és a környék kiváló tehetségei bemutatkozhattak. Emellett hagyományőrzéssel kapcsolatos programok is voltak. A pampuska (vagy ismertebb nevén szalagos fánk) alapvető része a magyar gasztronómiának. Az idei falunapon résztvevőknek lehetőségük volt ezt a finomságot közösen elkészíteni. Ezen kívül bográcsfőző versenyt is tartottak, a legjobb babgulyást főzők pedig értékes nyereményekre tehettek szert.

Családi és sportnap Patakon – 2019.08.03.

Az egészséges és tudatos életmód szerves része a rendszeres mozgás. Ennek népszerűsítésére évről-évre megrendezzük az egyik leglátogatottabb eseményünket, a Családi és sportnapot, amely nem csak a falu lakóinak, hanem a környék településeinek is vonzó program. Az idei rendezvény keretein belül is lehetőség volt olyan mozgásformákat kipróbálni, amik szórakoztatóak,valamint otthon, eszközök nélkül is végezhetőek.
A közös tornázáson kívül kulturális programokat is szerveztünk. Lehetőség volt kisvonattal megtekinteni a település nevezetességeit.

Szüreti felvonulás és bál – Patak, 2019

Településünk szeptember 21-én tartotta meg hagyományos születi felvonulás és bál című rendezvényét.
A program településünk identitásának egy meghatározó eleme. Falunk leányai és fiai ilyenkor népviseleti ruhákba öltöznek, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy térségünk kultúrájának egy szeletét továbbörökítsék.

Hagyományőrző felvonulásunk az idén a rossz idő miatt sajnos nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, így lovaskocsik helyett kisvonat vitte végig a falun a magyar viseletbe öltözött lakosainkat.

Ők utazás közben térségbeli népdalokat énekeltek, valamint több helyen is megálltak táncolni. Ebbe bevonták a járókelőket és azokat is, akik csak kijöttek házaikból megnézni a felvonulást. Ennek köszönhetően a kulturális és közösségi program nagyon szép elegye jött létre.

A felvonulást a bál követte, amire az egész település hivatalos volt. Itt a Galga Express Band szolgáltatta a talpalávalót és teremtett igazi szüreti hangulatot kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A táncos esemény keretén belül a mi kis falunk lakói megünnepelhették azt, hogy egy ilyen összetartó közösség részei.

Adventi koncert és vásár – Patak, 2019

Településünk ezévben december 12-én rendezte meg az Adventi koncert és vásár névre keresztelt programját. Ez egy meghatározó rendezvény településünk életében, hisz erősíti a patakiak összetartozásának érzetét, ezzel is hozzájárulva egy összetartó közösség létrejöttéhez.

Minden évben Advent 3. vasárnapján a gyerekek egy a családoknak szóló program részeként szüleikkel, nagyszüleikkel közösen mézeskalácsot készítettek a templom melletti Kalászházban.

Ezután közösen átmentek a Római Katolikus Templomunkba. Ott hangversenyt, koncertet rendeztünk a karácsonyi ünnepre hangolódva. Az idén színvonalasabb fellépőt tudtunk meghívni, melynek nagyon örült a közönség.
Ezután megtekintettük a Pataki Szent Ambrus Katolikus Általános Iskola diákjainak előadását, ami hozzájárult, hogy a település kulturális életébe a legkisebbeket is bevonhassuk és szüleiknek megmutassuk: Patakon a rendezvények emlékezetessé tételéhez a legkisebbek is hozzá tudnak járulni.

Utána meggyújtottuk az adventi koszorún a gyertyát. A rendezvény a hagyományos Adventi vásárral zárult, ahol a helyi alkotók, iskolások kézzel készített termékeit lehetett megvásárolni. Az iskolásoknak nagy öröm volt, hogy látták az emberek milyen szívesen viszik az általuk készített portékákat és többen jelezték, hogy máskor is szívesen részt vennének ilyenben.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.