TOP-4.2.1-15-NG1-2016-00023

 

 

Patak Község Önkormányzata

SZOCIÁLIS FŐZŐKONYHA ÉS CSALÁDSEGÍTŐ, GYERMEKJÓLÉTI IRODA KIALAKÍTÁSA PATAKON

Patak községben a lakosság korösszetétele és társadalmi helyzete miatt egyre nagyobb szükséglet mutatkozott a szociális szolgáltatások fejlesztése iránt.  A település tulajdonában volt egy olyan szerkezetkész, félbehagyott épület, amely alkalmas helyszíne lehetett egy új szociális központnak. Patak Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében azzal a céllal, hogy a kihasználatlan ingatlanon szociális konyhát, valamint családsegítő, gyermekjóléti irodát alakítson ki.

Patakon a demográfiai, illetve a társadalmi változások következtében szűkösnek mutatkoztak az önkormányzat szociális szolgáltatásainak kapacitásai. Az óvodai szociális konyha a 30 évvel ezelőtti megnyitás feltételei között üzemelt. A családsegítő szolgáltatásokat ellátó szakember pedig az önkormányzati épületben dolgozott úgy, hogy irodáján többen osztoznak. Ezek a feltételek nem voltak alkalmasak arra, hogy a kliensekkel megfelelően, bizalmas információkat megosztva tudjon foglalkozni.

Patak Község Önkormányzatának tulajdonában volt egy szerkezetkész ingatlan a Kossuth út 4. szám alatt, amely befejezését követően alkalmassá válhatott a kibővített szolgáltatások befogadására. A földszinten kialakítottak egy legfeljebb 350 adagos szociális konyhát, mellette étkező létesült. Az ingatlanban megfelelő hely biztosított a konyha teljes kiszolgálására (raktár, hűtőkamrák, főzőkonyha, mosogató, hulladéktároló). Az akadálymentesített épületben önálló családsegítő és gyermekjóléti iroda kapott helyet. Az étel kiszállításához az önkormányzat új gépjárművet szerzett be.

A projekt eredményeként az étkeztetésben érintett lakosok száma megduplázódik, és széles körben elérhető lesz a nyári gyermekétkeztetés is. Az étel kiszállítása minőségi előrelépés az étkeztetés területén. A családsegítés és gyermekjóléti szolgálat szolgáltatásai fejlődtek, nőtt az azt igénybe vevő lakosság komfortérzete. A projektnek köszönhetően a szolgáltatásokhoz történő egyenlő esélyű hozzáférés lehetősége javult.

A fejlesztés megvalósításához az önkormányzat 98.579.059 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett a TOP-4.2.1-15-NG1-2016-00023 azonosító számú pályázat keretében. A beruházás időtartama: 2017.05.01-2019.12.31.

Bővebb információ:
06-35-592-011
polgarmester@patak.hu

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.